DĚKUJEME ZA VAŠE HLASY !!!

Šance pro náš kraj se ohlíží za Olympijskými hrami v Pekingu 2008

27.08.2008 21:40

 

Po šestnácti dnech uhasl oheň devětadvacátých letních olympijských her, které hostil čínský Peking. Hry napsaly nesmazatelnou kapitolu do dějin sportu a kulturních zážitků. Je na nás, jakým způsobem onu kapitolu budeme číst. Šance pro náš kraj považuje za nutné „nasadit si brýle“ pro pochopení olympiády v její širší souvislosti. Na konci 19. st. francouzský historik a pedagog, Pierre de Frédy, známý jako Baron de Coubertin, obnovuje antickou myšlenku olympijského sportovního klání. Coubertin vtiskl olympijským hrám určitou filozofii, která se měla stát ideálem, jež má hry po dobu jejich konání doprovázet a být jejich motorem. „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“, tak zní proslulé motto, které je alfou omegou smyslu pořádání olympijského sportovního festivalu. Od první novodobé letní olympiády, uskutečněné v roce 1896 v Aténách, uplynulo více jak jedno století, které v dobrém či špatném notně poznamenalo lidský vývoj. Zažili jsme dvě světové války a jednu Studenou, člověk se prošel po Měsíci, v přírodních vědách lidé zaznamenali obrovský vývoj kupředu. Porovnáme-li na jednotlivé hry, každá olympiáda byla jakýmsi zrcadlem či obrazem daného stavu společnosti té určité doby.

Dnes je zřejmě ještě příliš brzy hodnotit, jakým způsobem se stav dnešní společnosti v pekingské olympiádě promítl. Nicméně určité náznaky se objevily již před samotným zahájením her. Smutná skutečnost, že světové veřejné mínění nebylo schopno se jednotně postavit čelem k tibetskému problému a vyslat Číně jasný signál, že nesouhlasí s její politikou vůči tibetské minoritě. Co může stát výše než dodržování lidských práv? Ekonomicko-mocenské zájmy? Samotný průběh několika soutěžních disciplín vyvolával dojem, že čínské medailové dostihy nejsou poháněny motivem „zúčastnit se“, ale bezpodmínečně vyhrát a ukázat, která země že se žene vzhůru. Na minulých hrách v Aténách Čína získala 32 zlatých a celkově 63 medailí. V Pekingu čínští sportovci vybojovali o bezmála 20 zlatých více a 19 medailí více v celkovém součtu. V pořadí zemí podle cenných kovů obsadila Čína první místo a konečně tak předstihla Spojené státy. Co nám tedy Čína prostřednictvím Her vzkázala: rapidně zlepšené sportovní výkony svých sportovců? Nebo spíše ekonomický boom, důkaz rostoucí geopolitické důležitosti země, zneužití sportu jakožto prostředku vykonávání politiky, posílení pozice komunistického vládního aparátu uvnitř země schopného umě kamuflovat lidské strádání? Do velmocenského trianglu dnešních zemí určitě patří i Rusko. Jako by snad již předem v Kremlu tušili, že v medailovém součtu bude „Sborná“ jen hledět na záda čínským a americkým sportovním výpravám. A tak v době olympiády, kdy by státy proti sobě mely stát jen na poli sportovním, eskaloval rusko-gruzínský konflikt. Postsovětský medvěd na Kavkaze ukázal své znovu narostlé drápy.

Olympijské hry v Pekingu byly úžasným, velkolepým a jedinečným divadelním zážitkem. Záleží na každém z nás, abychom se nestali Kateřinou „Velikou“, kterou kníže Potěmkin uvedl v sebeklam o vyspělosti a dynamičnosti její země. I přes tuto skepsi ve vnímání uplynulých olympijských her byla duše sportovního fanouška opojena památnými výkony plavce Michaela Phelpse, na svou zemi hrdého jamajského sprintera Usaina Bolta a množstvím dalších výjimečných sportovních zážitků. Česká republika může být hrdá na představení a výsledky svých reprezentantů. Barbora Špotáková nám ukázala, jak sport přesahuje své hranice a zasahuje i do jiných dimenzí. Nemohlo být lepší vyvrcholení finálového oštěpařského závodu než vyhrát olympijské zlato posledním hodem, proti ruské závodnici, v den 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Česká sportovkyně vyvolala v Češích národní hrdost a alespoň symbolicky vrátila Rusům oštěp, který před čtyřiceti lety velmi bolestivě zasáhl naší zemi.

Šance pro náš kraj vyjádřila podporu Tibeťanům a ostatním utlačovaným menšinám v Čínské lidově-demokratické říši. Eliška Sovová a Renata Podstatová se zúčastnily cyklojízdy na podporu Tibetu. Ve fotogalerii najdete foto z akce. 

                                                                                                Ondřej Koutník    

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.