DĚKUJEME ZA VAŠE HLASY !!!

Šance pro náš kraj si připomíná 21. srpen 1968

20.08.2008 23:45

 

Jedenadvacátý srpen roku 1968 byl dnem, kdy suverénní Československý národ byl zrazen, ponížen a napaden vojsky Varšavské smlouvy. Pražské jaro, které předtím rozdýchalo československou společnost k svobodnějšímu životu, bylo trnem v oku komunistické garnituře v Praze a v Moskvě. Bez vědomí české společnosti a několika vrcholných československých politiků byla tajně domluvena „bratrská“ výpomoc, jejímž cílem bylo stabilizovat zde situaci a navést společnost opět na „správně“ socialistickou cestu. Země byla 21. srpna, krátce po půlnoci, násilně obsazena vojsky Varšavského paktu. Československý lid byl na dalších více jak dvacet let uvržen do doby normalizační, tedy do období jednoho z nejrepresivnějších socialistických režimů, jehož symptomy si naše společnost nese až dodnes.

Šance pro náš kraj chce být politickým subjektem, který bude svou činností budovat kraj pro naše děti. Chceme učit naše děti pravdě, odvaze a respektování druhých. Václav Havel ve spojitosti s okupací Československa nedávno řekl, že není nutné plakat nad historií, ale je nutné si ji připomínat a udržovat v kontinuitě, abychom dnešní době lépe rozuměli a nedopustili nebezpečí, které by mohlo náš národ ohrozit. Nedovolme dětem zapomínat a učme je uctívat památné historické dny naší země.   

A dětem při usínání  můžeme dál zpívat: „Ať mír dál zůstává s touto krajinou… Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou…………

 

                                                                                                                               Ondřej Koutník

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.