DĚKUJEME ZA VAŠE HLASY !!!

Univerzita Palackého a krajské volby 2008

14.10.2008 22:31

 

Ve dnech 17. a 18. října 2008 se uskuteční v pořadí třetí krajské volby do zastupitelstva Olomouckého kraje.  Regionální volby jsou od svého počátku v roce 2000 poznamenány velmi nízkou volební účastí. Zastupitelstva krajů jsou důkazem decentralizace české politiky. Volby představují nástroj „politického trhu“, na kterém uzavírá politik s voličem smlouvu. Politik nabídne a představí svoji vizi, jak spravovat oblast, kde voliči žijí. Na občanech pak závisí, kterému kandidátovi dají svůj hlas. Nejhorší možnost nastává, když se volič k volbám záměrně nedostaví. Chyba se nachází především na straně politiků, kteří svým programem či chováním nepřesvědčí voliče, aby šli k volebním urnám. Naší společnosti dnes politika zjevně nechutná a nejinak tomu bude u nadcházejících voleb. Aby lidé začali politické dění vnímat pozitivněji, je nezbytné je oslovit kandidáty, kterým mohou věřit a kteří pro ně budou představovat určité morální a odborné jistoty. Takovou institucí, která by svou podstatou měla představovat prostor důvěryhodnosti, je univerzita. 

Olomoucký kraj se pyšní druhou nejstarší univerzitou v České republice, Univerzitou Palackého v Olomouci. Ta jednak potřebuje svou reprezentaci v zastupitelstvu, aby se mohla všeobecně rozvíjet, ale také může představovat zdroj osobností, které mohou oslovit voliče. Počet univerzitních kandidátů do voleb je však malý. Jedinou výjimkou co do počtu kandidátů za Univerzitu je koalice Šance pro náš kraj, kde nalezneme hned šest vysokoškolských pedagogů a pracovníků. Kandidátní listinu koalice vede Doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA z Lékařské fakulty a za ní následuje bývalá rektorka Palackého univerzity Prof. MUDr. PhDr. Jana Mačáková, CSc. Dále zde kandiduje na 7. místě Doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc. z Přírodovědné fakulty, na desátém místě z Právnické fakulty Mgr. Dominika Kovaříková a Ing. Ivo Machar, Ph.D. (31. místo) s Ing. Vilémem Švecem (38. místo) z Filozofické fakulty. Za ČSSD kandidují lékař-vysokoškolský pedagog doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D. (13. místo) a Prof. PhDr. František Mezihorák, CSc., Dr.h.c. (16. místo) z Pedagogické fakulty. Strana zelených je z Univerzity zastoupena Mgr. Pavlem Svobodou, Ph.D (13. místo) z Pedagogické fakulty a Mgr. Vladimírem P. Poláchem, M.Phil. (31. místo) z Filozofické fakulty UP. Nejen voliči, ale i studenti Univerzity Palackého si přejí, aby byla Univerzita v olomouckém zastupitelstvu kvalitně a „slyšitelně“ zastoupena.

Cílem politických uskupení v krajích musí být zvýšení hladiny procenta volební účasti, protože právě krajská politika se v praktickém životě nejvíce dotýká samotných voličů. Krajské volby jsou „o kraji“ a neměly by zůstat v rámci politických zájmů jen na „okraji“.

                                                                                                    Ondřej Koutník

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.